Voorbereiding werkruimte
We hebben voldoende werkruimte nodig om ons werk goed te doen. Het is belangrijk dat we ruimte leeg is en dat er genoeg ruimte is om ons werk uit te voeren.
Voordat we gaan stucen, voeren we enkele voorbereidende werkzaamheden uit:
- Stopcontacten of inbouwdozen weghalen;
- Afdekken van vloeren, keukens, trap etc.
Stappen muur glad stucen
- Ondergrond voorbereiden
- Knauf aanmaken
- Hoekprofielen aanbrengen
- Gips aanbrengen
- Stuclaag reien
- Stuclaag vlak maken
- Stuclaag glad maken
- Gestucte muur sausen
1. Ondergrond voorbereiden
Bij nieuwbouwwoningen is de ondergrond meestal stucklaar. Maar laat je bestaande wanden glad stucen? Dan is er vaak meer voorbereidend werk nodig om de wanden stucklaar te maken, zoals:
- Oud behang verwijderen
- Muren vlak maken
- Grote knikken in muur glad maken
Zit er nog oud behang of sierpleister op de muren? Of zijn de wanden niet vlak? Geef dit aan op de offerte aanvraag, wij kunnen hierbij helpen.
Zijn (bestaande of nieuwe) wanden stucklaar? Dan maken we de wanden schoon en stofvrij. Vervolgens brengen we voorstrijk aan met een blokkwast. Dit zorgt voor een betere hechting van het pleisterwerk op de wanden.
2. Knauf MP 75 aanmaken
Na het voorbereiden van de wanden maken we de gipsmortel aan. We gebruiken hiervoor Knauf MP 75, dit is al vele decennia het meest gebruikte stukadoors gips. Knauf MP 75 binnenpleister heeft enkele belangrijke voordelen:
- Zeer glad pleisteren mogelijk
- Diverse laagdiktes mogelijk vanaf 10 mm
- Stabiele en uitstekende kwaliteit
- Snel en soepel werken
- Witte kleur ideaal voor sausen
- Mogelijk in keuken en badkamer
- Mogelijk bij stucplaten
MP 75 Knauf is een machinepleister. Dit betekent dat we de gipsmortel machinaal aanmaken. Hierdoor kunnen we snel starten met het stucen van de wanden.
3. Hoekprofielen
Is het nodig om hoekprofielen aan te brengen? Dit doen we voordat we beginnen met het stucen van de wanden.
4. Gips aanbrengen
De volgende stap is het gips aanbrengen op de wanden of het plafond. De gipsmortel wordt na ongeveer 30 minuten hard, hierdoor moeten we snel werken. Als het gips hard wordt, smeert het minder goed.
5. Gestucte muur reien
Direct na het aanbrengen van de stuclaag vlakken we de muur uit met een rei. Waarom moet je een gestucte muur reien? Zo halen we de overtollige gipsmortel van de muur. Eventuele gaten vullen we op, zodat er een vlak oppervlak ontstaat.
6. Gestucte muur vlak maken
Na het reien gaan we de stuclaag vlak maken. Voor het vlak maken van de stuclaag gebruiken we een spackmes. Zo kunnen we oneffenheden wegwerken.
7. Stucwerk glad maken
Is de stuclaag vlak? Dan gaan we de muren sponzen en glad maken. Hiervoor gebruiken we een schuurbord met sponszool, die we vochtig maken. Met de sponszool maken we draaiende bewegingen op de stuclaag. Hierdoor schuren we het gips en ontstaat er een gladde stuclaag.
8. Gestucte muur sausen
Na het stucen geven we de wanden of plafonds voldoende tijd om te drogen, dit duurt ongeveer 7 dagen (afhankelijk van de dikte van het stucwerk). Daarna is het tijd om de muren te sausen. Hiervoor gebruiken we Sikkens Pure Mat of SPS Unitex 4040. Deze verf is mat. Voor een goede dekking sausen we de gestucte muren 2 keer.
Woning netjes achterlaten
We laten onze werkruimte altijd netjes en opgeruimd achter. Na het afronden van de werkzaamheden nemen we al onze spullen mee. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over extra zaken, zoals het afvoeren van het bouwafval.
Daarnaast lopen we alles samen na tijdens de oplevering. Valt je toch naderhand nog iets op? Neem dan gerust contact met ons op.
Gladde wanden door stucen met StucwerkDirect
Laat jij je woning glad stucen en wil je verzekerd zijn van een goed eindresultaat? Bij StucwerkDirect zorgen we voor gladde wanden, inclusief de voorbereiding en afronding. Wil je de mogelijkheden bespreken voor glad stucwerk? Of twijfel je of glad stucwerk de beste optie is voor jouw woning? Vraag een vrijblijvende stucwerk offerte aan. Wij bespreken dan alle mogelijkheden in een vrijblijvende afspraak en beantwoorden alle vragen die je hebt.